Dette er de 18 største skapningene som gjemmer seg under havets overflate!

99 % av alt levende på jorden befinner seg i havet, men mindre enn 10 % av alt sammen har blitt utforsket av mennesker. Om dette er de store skapningene vi vet om, bare tenk deg hva som gjenstår å oppdage!

 

Blåhval

store skapninger1

Med 30 meter i lengde og 200 tonn i vekt er blåhvalen det største dyret noen gang til å leve på jorden, så langt vi vet. Under spiseperioden på sommeren kan en blåhval spise opptil 40 millioner krill hver eneste dag. Bildet til høyre er hodeskallen til en blåhval.

 

Kjempeblekksprut

store skapninger2

Disse mystiske sjøskapningene er det største virvelløse dyret på jorden. Den største noen gang funnet ble målt til 18 meter i lengde og veide 900 kg.

 

Kjempe isopod

store skapninger3

Et slags krepsdyr og fjern slektning av reker og krabber. Kjempeisopoden har en maksvekt på 1,7 kg og 76 cm i lengde.

 

Finnhval

store skapninger4

Også kalt bardehval. Disse pattedyrene er de nest største etter blåhvalen og kan bli opptil 27,3 meter lange og nær 74 tonn.

 

Kjempe stillehavsblekksprut

store skapninger5

Denne blekkspruten lever lenger enn de andre blekksprutartene. Rekoden i størrelse er 9,1 meter i lengde fra ene til andre siden og mer enn 272 kg i vekt.

 

Djevelskate

store skapninger6

Djevelskaten er den største skaten i verden og kan bli opptil 9 meter i bredden og leve i 20 år.

 

Sydlig sjøelefant

store skapninger7

Sydlige sjøelefanter er den største av alle selarter. Hanner kan bli over 6 meter lange og veie opptil 4 tonn. Interessant er det at de ikke er kalt sjøelefanter pga. deres størrelse, men pga. deres snabel-lignende snuter.

 

Spermhval

store skapninger8

Spermhval kan nå opptil 20,5 meter i lengde med hodet som representerer opptil en tredjedel av lengden. Spermhvalen er i stand til å dykke på dybder ned til 2250 meter på jakt etter blekksprut, favorittmaten dens.

 

Sildekonge

store skapninger9

Sildekongen blir født som ganske liten, men gror til å bli den lengste beinfisken i live, med lengder på opptil 11 meter (den på bildet nederst er 7 meter lang).

 

Havbørstemark

store skapninger10

Disse markene kan nå en lengde på 2,4 meter og deres marklignende kropper har en diameter på 4 cm. De lever flere kilomter dypt på bunnen av stillehavet nær «black smokers».

 

Kjempe svamptønne

store skapninger11

Denne imponerende svampen kan leve i 100 år og bli over 1,8 meter i lengde og i diamter.

 

Brennmanet

store skapninger12

Brennmaneten er den største av mantene. Rekorden ble funnet vasket opp på kysten i Massachusetts i 1870. Den hadde en kropp med diameter på 2,3 meter og 37 meter lange tentakler.

 

Hvalhai

store skapninger13

Hvalhaien er en treg, «filterspisende» hai og den største kjente fisken. Den største av de hadde en lengde på 12,65 meter og en vekt på 21,5 tonn.

 

Kjempesjøstjerne

store skapninger14

Denne arten av sjøstjerner lever langs vest-kysten av Nord Amerika fra Sørlige deler av California til Britisk Columbia. Den kan bli så stor som 61 cm i diameter.

 

Japansk edderkoppkrabbe

store skapninger15

Den japanske edderkoppkrabben har det største beinspennet av alle leddyr, med 3.8 meter fra klo til klo. Kroppen kan bli opptil 40 cm og hele krabben kan veie opptil 19 kg.

 

Portugisisk krigsskip

store skapninger16

Portugisiske krigsskip hører til kolonimaneter, en art bestående av en koloni med organismer som jobber sammen. Selv om kroppen er bare 30 cm lang og 12,7 cm bred er tentaklene opptil 50 meter lange.

 

Hvithai

store skapninger17

Kjent hovedsaklig for størrelsen og aggresjonen sin, kan hvithaien bli opp til 6,4 meter i lengde og veie opptil 3,3 tonn. Den er estimert til å leve så lenge som i 70 år eller lenger og kan oppnå en fart på 56 km/t.

 

Kjempeøsters

store skapninger18

Denne skapningen er den største av bløtdyrene på jorden og kan bli opptil 1,2 meter lang og veie mer enn 227 kg. Når den først har festet seg et sted på et rev, blir den der resten av livet.